Web Analytics Made Easy - Statcounter

هانی رستگاران گفت: با توجه به بقایای بنای تاریخی عبدل‌آباد، می‌توان حدس زد که این بنا با احتمال بالا مربوط به دوره ساسانی بوده و «کاربرد نظامی» داشته است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ هانی رستگاران، مسئول دفتر ثبت و تعیین حریم آثار ملی و جهانی اداره‌کل میراث فرهنگی استان سمنان در گفتگو با خبرنگار مرآت با اشاره به بازدید اخیر خود از روستای عبدل‌آباد و قلعه تاریخی این روستا به درخواست دهیاری عبدل‌آباد اظهار داشت: درخواست دهیاری روستا، تعیین تکلیف این اثر تاریخی بود؛ لذا حضور ما برای ارزیابی این مطلب بود که قلعه مذکور واجد ارزش تاریخی است یا خیر.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با اشاره به تخریب‌های وسیع صورت‌گرفته در بنا گفت: علت تأخیر در بازدید و بررسی بنا این بود که امکان باز کردن مسیر و درب این بنا وجود نداشت؛ به سبب آوار شدن بنا، روشن نیست که ورودی قلعه در کدام قسمت قرار دارد.

رستگاران با بیان این که یکی دو تاق از این بنا باقی مانده و قابل بررسی است گفت: برآورد من به عنوان یک معمار این است که این بنا به احتمال قریب به یقین مربوط به پیش از اسلام و دوره ساسانی است؛ منتها حفاظت از این بنا و پژوهش درباره آن شرایط بسیار دشواری دارد.

وی افزود: جایی که ما وارد آن شدیم، بالاترین نقطه قلعه است؛ بنابراین بنای قلعه دست‌کم تا 15 متر در عمق آوارها ادامه دارد و رسیدن به سطح آن و پژوهش درباره آن نیازمند به حفاری‌ها و کاوش‌های گسترده است.

مسئول دفتر ثبت و تعیین حریم آثار ملی و جهانی اداره‌کل میراث فرهنگی استان سمنان با تأکید بر این که با توجه به گسترده بودن عملیات حفاری، در حال حاضر به لحاظ اعتباری امکان حفاری برای دهیاری و حتی اداره‌کل میراث فراهم نیست گفت: آثار تاریخی بودن در این بنا مشهود است؛ تنها قسمتی که از بنا قابل رویت دقیق است، بقایای برج دیده‌بانی است؛ بنابراین ما حدس می‌زنیم که این بنا کاربرد نظامی داشته است.

حفاران غیرمجاز و دشواری پژوهش درباره بنا

رستگاران افزود: البته هنوز در این که این بنا، قلعه باشد تردید داریم چراکه هنوز بقایای ستون‌ها رویت نشده‌اند؛ از طرفی به دلیل حفاری‌های غیرمجاز، مسائل امنیتی نیز کار کاوش در این بنا را دشوار می‌کند.

 وی با تأکید بر این که ثبت شدن این بنا، این بنا را به نماد فرهنگ و هویت روستای عبدل‌آباد تبدیل خواهد کرد گفت: در وهله نخست، ما تصاویر، نقشه‌های هوایی و اطلاعات اندکی که از بنا داریم را به کمیته تشخیص آثار واجد ارزش در وزارتخانه میراث ارسال می‌کنیم.

مسئول دفتر ثبت و تعیین حریم آثار ملی و جهانی اداره‌کل میراث فرهنگی استان سمنان با بیان این که چنان‌چه کمیته مذکور این اثر را اثری «واجد ارزش تاریخی و فرهنگی» تشخیص دهد، فرایند حفاظت از بنا و پژوهش درباره آن سهل‌تر خواهد شد گفت: برای ثبت ملی بنا، لازم است اطلاعات کامل این بنا در اختیار باشد و بنابراین این امر در حال حاضر امکان‌پذیر نیست.

مزیت ثبت اثر به عنوان اثر واجد ارزش تاریخی

رستگاران با تأکید بر این که ثبت ملی این بنا پشتوانه مطالعاتی و پژوهشی قابل توجهی نیاز دارد گفت: با این وجود چنان‌چه این اثر واجد ارزش شناخته شود، ممکن است بتوان با شرایط موجود نیز اطلاعات لازم برای ثبت ملی را جمع‌آوری کرد.

وی در پاسخ به پرسشی درباره آسیب‌رسانی فعالیت معادن به بنای تاریخی مذکور گفت: ما به این جمع‌بندی رسیدیم که نباید مجوز معدن جدیدی در عبدل‌آباد داده شود؛ از طرفی لازم است برای حفاظت از بنا محدودیت‌هایی نیز برای معادن فعال موجود درنظر گرفته شود که این امر عزم دهیاری و بخشداری را می‌طلبد.

شایان ذکر است به تازگی، حسین ترحمی، پژوهشگر، به تازگی در مطلبی به ضرورت توجه به معماری دستکند قلعه عبدل‌آباد پرداخته بود؛ مطلبی که از «اینجا» قابل دسترسی است.

پی‌نوشت: تصویر این مطلب را آقای ابراهیم رهایی، مولف کتاب «عبدالله‌آباد، سرزمین هزار چشمه» و دبیر ادبیات فارسی شهرستان سمنان برای مرآت ارسال کرده است.

انتهای پیام/

منبع: دانا

کلیدواژه: اداره کل میراث پژوهش درباره عبدل آباد واجد ارزش

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۹۶۳۵۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بهترین فصل نوراللهی تقدیم به قلعه‌نویی

احمد نوراللهی که بعد از اختلاف با قلعه نویی جام ملت‌های آسیا را از دست داد و از تیم ملی دور شد، درخشش فوق العاده ای در ترکیب تیمش در لیگ امارات داشته است.

به گزارش تابناک ورزشی؛ نوراللهی که سومین فصل حضورش را در فوتبال امارات پشت سر می‌گذارد، در تابستان گذشته و بعد از قهرمانی با شباب الاهلی راهی الوحده شد. هنوز لیگ امارات به پایان نرسیده ولی احمد نور چند روز قبل موفق شد با تیمش قهرمان لیگ کاپ فوتبال امارات شود.

با اینحال سرمربی تیم ملی هنوز معتقد است نوراللهی برای بازگشت به تیم ملی باید عذرخواهی کند. شاید امیر قلعه‌نویی هم برای تصمیم عجیب در خروج نام احمد نور از لیست بازیکنان تدارکاتی تیم ملی در آستانه جام ملت‌های آسیا باید از بازیکن آماده فوتبال ایران دلجویی می‌کرد.

واقعا در حال حاضر، نوراللهی یکی از آماده ترین و قبراق ترین هافبک‌های میانی بازیساز و جنگنده فوتبال ایران است که جایش در جام ملت‌ها هم خالی بود و شاید اگر چنین مهره موثری را می داشتیم، میدان را به قطر واگذار نمی‌کردیم.

احمد نوراللهی که دوران درخشانی را هم در پرسپولیس داشت، همراه سرخ‌پوشان موفق شده بود ۹ جام مختلف از جمله ۴ قهرمانی لیگ برتر، یک قهرمانی جام حذفی و یک سوپرجام را به دست بیاورد و همچنین دوبار هم نایب قهرمانی لیگ قهرمانان آسیا را تجربه کرد. حالا نوراللهی بعد از قهرمانی فصل قبل در لیگ امارات، امسال لیگ کاپ این کشور را برد تا دهمین جام قهرمانی دوران فوتبالش را کسب کند.

احمد نوراللهی در این فصل و به خصوص بعد از خط خوردن از تیم ملی عملکرد فوق العاده ای داشت و مجموعا روی ۱۷ گل تیمش در همه بازی‌ها تاثیر مستقیم داشت که برای یک هافبک میانی و تدافعی آماری فوق العاده به حساب می‌آید. 

دیگر خبرها

  • انتقال آثار تاریخی با ارزش از موزه ملی به کرمان
  • آثار کشف‌ شده در خیابان باباطاهر همدان مربوط به دوره ایلخانی است
  • بهترین فصل نوراللهی تقدیم به قلعه‌نویی
  • سخنگوی دولت : در دوره‌ای مشق اقتصادی ما دست چهره‌های سیاسی بود / نگاه دولت در مسائل اقتصادی، اقتصادی است و مشابه آن عزیزان سیاسی نیست
  • تلاش تیم‌های بالا و پایین جدول برای صعود و بقا
  • (تصاویر) قلعه‌ای در ایران قدیمی‌ترین بانک جهان است
  • واکنش نوری قزلجه به احتمال بازگشت طرح صیانت به صحن مجلس /کسی با تمامیت خواهی و زیاده‌طلبی نمی‌تواند در این دوره رییس مجلس شود
  • ۲۹ هکتار از اراضی کشاورزی بخش قلعه‌نو آزادسازی شد
  • نورپردازی برج آزادی با نام خرم آباد
  • تفکیک زباله در روستای قلعه بالای بیارجمند آغاز شد